Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Lotto vai sijoitus?

Mikä saa ihmisen lottoamaan, vaikka voittamismahdollisuus on onnettoman pieni. 93 prosenttia suomalaisista on lotonnut vähintään joskus, enemmistö lottoaa viikottain. Viikottain käytämme lottoon keskimäärin 14 euroa, se tekee vuodessa yli 700 euroa. Toki lähes joka viikko joku meistä rikastuu lottoamalla, mutta ison voiton kohdalle sattuminen on äärimmäisen epätodennäköistä. 40-vuotisen työuransa aikana tuo keskiverto lottoaja käyttää peliinsä 29 000 euroa rahaa. Todennäköisyyslaskelmien mukaan pelaaja tulee saamaan voittoja 3899 eurolla, eli tappioitten suuruus tulee olemaan todennäköisesti yli 25 000 euroa.

Miksi annamme tuurin ratkaista tulevaisuutemme? Mitä muuta voisimme tehdä tuolla 14 eurolla viikottain ja mitä sillä voisimme saada itsellemme? Miksi emme sijoittaisi kyseistä rahaa? Siksikö että lottorivin tekeminen on niin helppoa sijoittamiseen verrattuna. Jos näkisimme alussa pientä vaivaa, voisimme todeta, ettei sijoittamisen tarvitse olla yhtään vaikeampaa. Riittää kun laitamme saman 14 euroa säännöllisesti yhteen, kahteen tai kolmeen kohteeseen, muuta ei tarvita. Ei mitään rakettitiedettä eikä pörssikurssien seurantaa.

Mikä on lottoamisen ja sijoittamisen oleellisin ero? Lotossa menettää erittäin suurella todennäköisyydellä sijoittamansa pääoman kokonaan - sijoittamisessa niin käy erittäin harvoin, jos muistaa pitää munansa useammassa korissa. Sijoittamisessa, kun se tehdään säännöllisesti ja pitkällä aikavälillä, hajauttaen riittävästi, pääomamme kasvaa jatkuvasti. Toki se voi käydä jossain kohtaa miinuksellakin, mutta vuosien saatossa, tuotto on varmaa. Miksi näin?

Koska sijoittamalla osakkeisiin, tuotto perustuu siihen, että yritykset tuottavat voittoa. Jos yritykset eivät tuota voittoa, osakkeenomistajat vaihtavat johdon sellaiseen, joka pystyy tekemään voittoa. Sijoittaminen pitkällä tähtäimellä hajautetusti ja kustannustehokkaasti ei perustu tuuriin vaan todennäköisyyteen. Yksittäisen yrityksen voitontekokyvystä kukaan ei voi sanoa yhtään mitään, mutta yritykset yhdessä tulevat tulevaisuudessakin olemaan voitollisia. Miksi näin? Maailman osakemarkkinoita on seurattu parin sadan vuoden ajan ja pitkällä aika välillä, kurssit ovat nousseet aina. Niin tulee tapahtumaan tulevaisuudessakin. Osakeyhtiöt perustetaan ainoastaan siksi, että ne tuottaisivat voittoa osakkeenomistajille. Jollei niin tapahdu myös tulevaisuudessa, kuka tekee tarvitsemamme tuotteet ja palvelut?

Sijoittamalla 14 euroa lottoon viikossa, voittaa todennäköisyyslaskelman mukaan päävoiton 1,3 miljoonaa euroa 35835 vuoden kuluttua, lottoamiseen on silloin mennyt euron rivihinnalla 18 miljoonaa euroa. Lieneekö kannattava kauppa?

Toki 6+1 lisänumero voitto tipsahtaa tilillemme jo 5121 vuoden kuluttua, voitto on n. 100 000 euroa. Lisärahaa lottoamiseen on tarvittu 3,7 miljoonaa euroa ja onhan 5121 vuotta pitkähkö aika odottaa lottovoittoa.

10 euron voittoja kilisee tilillemme muutaman kerran vuodessa. 40-50 euron voitot eivät ole kuitenkaan kovin hyvä tuotto yli 700 euron joka vuotuisesta uudesta sijoituksesta.

Mikä olisi vaihtoehto lottoamiselle? Sijoittaminen osakkeisiin. Jos ihminen sijoittaisi 14 euroa viikossa 40 vuoden työuransa ajan pariin kolmeen indeksirahastoon, olisi hänellä eläkkeelle jäädessään 368000 euron omaisuus suurella todennäköisyydellä. Siitä riittäisi eläkepäiviksi enemmän tuottoa joka vuosi, kuin suomalaisen keskimääräisestä eläkkeestä.

Seuraavassa osiossa pohdimme sitä, kuinka jokaisen suomalaisen työkykyisen olisi mahdollista kerätä sijoittamalla miljoonan euron eläkerahasto itselleen työuransa aikana, tietämättä sijoittamisesta juurikaan mitään.