Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Miljoonan euron eläketurva

Viime jaksossa tutkimme lottoamisen ja sijoittamisen eroa. Suomalaisen 14 euron viikottainen lottomaksu tuotti 40 vuoden työuran aikana tappiota n. 25000 euroa, voittojen todennäköisyydet huomioonottaen. Jos sama summa olisi käytetty koko työuran ajan sijoittamiseen keskimääräisellä tuotolla, olisi kasassa 368000 euron omaisuus eläkepäivien alkaessa. Käytännöllisesti katsoen joka ikinen vuosi lottoajalle tuo tappiota n. 10 000 euroa vuodessa, verrattuna jos hän olisi sijoittanut rahat keskimääräisellä tuotolla. Miksi keskiverto kansalainen ei sitten sijoita, jos se tuottaa näin paljon paremman tuloksen ja hulppeat eläkepäivät? Syy lienee siinä, että sijoittaminen koetaan vieraana ja paljon tietoa ja taitoa vaativana lajina. Pörssikursseja pitää seurata päivittäin, on ymmärrettävä kansantalouden asioita ja koko touhu tuntuu käsittämättömältä jatkuvine ostoineen ja myynteineen. Tosiasia on kuitenkin aivan toinen. Sijoittaminen voi olla aivan yhtä helppoa kuin lottoaminen tai jopa vielä helpompaa.

Yksinkertaisimmillaan sijoittaminen on vain pelkkää ostamista, kun sijoitusaika on esimerkiksi tuon työuran pituinen 40 vuotta. Vaikeuden tuo se, että aletaan miettiä yksittäisten yritysten ja osakkeitten nousuja ja laskuja. Ihmisen, joka ei ole enemmälti kiinnostunut sijoittamisesta, ei pidä sotkeentua koko asiaan yritystasolla. Osakkeita voi ostaa niin, että esimerkiksi Helsingin pörssistä, voi ostaa indeksiä, joka käsittää kaikki reilut sata suomalaista pörssiyritystä. Yksikään asiantuntija ei voi varmuudella sanoa, mikä yksittäinen yritys tulee menestymään tulevaisuudessa ja mikä ei. Varmuudella voidaan sanoa, että kun sijoitusaika on riittävän pitkä (kymmeniä vuosia), sijoitus tulee varmuudella tuottamaan, jos yhden yrityksen sijasta sijoituskohteena on koko pörssin valikoima. Matkalla tulee moni yhtiö menestymään ja moni kaatumaan, mutta kokonaisuus tulee olemaan tarpeeksi pitkällä aikavälillä varmasti positiivinen. Syy tähän on yksinkertaisesti siinä, että myös tulevaisuudessa osakkeenomistajat vaativat yrityksiltään voittoa. Jos sitä ei nykyinen johto pysty tekemään, vaihdetaan se sellaiseen, joka pystyy.

Toinen ikuisuusongelma sijoituksissa on se, koska on oikea aika ostaa ja myydä. 40 vuoden (työuran) pituinen sijoitusperiodi poistaa tämänkin pohdinnan. Sijoittaminen tapahtuu säännöllisesti koko ajan, kuukausittain, neljännesvuosittain, puolivuosittain tai kerran vuodessa, säännöllisesti kuitenkin. Tämä takaa sen, että ostot ajoittuvat niin edullisiin ostoaikoihin yhtä hyvin kuin epäedullisiinkin, eli keskimäärin kaikki hyvin.

Mitä sitten voimme odottaa vuosittaiseksi tuotoksi? Osakkeet on todettu jo vuosisatojen ajan parhaimmiksi sijoituskohteiksi. Pörssikurssien liikkeitä on tutkittu jo reilun parin sadan vuoden ajan etenkin Amerikassa. Suomestakin on kokemuksia jo noin sadan vuoden ajalta. Kaikki tutkimukset osoittautuvat hyvin samansuuntaisiksi. Pääsääntöisesti pitkäaikaisissa tuloksissa päädytään siihen, että osakkeitten kokonaistuotto osinkoineen pyörii noin 10 % vuosituotossa. Inflaatiokorjattunakin päästään pääsääntöisesti yli 7 % tuottoihin.