Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

PIENI ON TEHOKASTA –
SUURI TEHOTONTA!

Koko yhteiskuntaamme on tarttunut tauti nimellä suuruuden ihannointi! Pieni ei ole mitään, vain suuri on kaunista! Oikea totuus on kuitenkin hyvin yleisesti aivan päin vastoin. Päättäjämme ovat päättäneet, että kuntien pitää olla suuria ja tehokkaita. Yritysten pitää olla suuria ja tehokkaita. Kukaan ei kerro, mistä tuo käsitys on saanut alkunsa, kun faktat puhuvat aivan toista. Tehokkuus löytyy pienistä yksiköistä. Toki maailmalta löytyy yrityksiä, jotka ovat suuria ja tehokkaita, mutta ne ovat vain jäävuoren huippuja. Näitä huippuja käytetään esimerkkeinä suuruuden tehokkuudesta ja tehdään yleistyksiä, että suuri on synonyymi tehokkuudelle.

Katsotaan vähän faktoja Suomesta. Kauppalehden julkaisema menestyjä-listaus on ehkä paras listaus yritystemme tuloksen tekokyvystä. Siinä otetaan huomioon riittävän monta muuttujaa, että eri alojen erikokoisia yrityksiä voidaan vertailla keskenään. Listauksesta on myös jätetty aivan pienet yritykset pois, jotta saadaan mahdollisimman vertailukelpoista aineistoa. Liikevaihdon pitää olla minimissään 1,7 miljoonaa euroa vuodessa, toki lehdestä löytyy myös laajempi versio, missä riittää rajaksi 0,5 miljoonaa euroa.

Kyseisessä listauksessa esim. pörssiyrityksistä listan 1000 parhaan joukkoon mahtuu yleensä vuodesta toiseen, ainoastaan 1-3 yritystä. Vuonna 2013 ainoastaan Nokian Renkaat Oy. Yleisessä kun puhutaan yritystemme menestymisestä, lähes aina se tarkoittaa suuria pörssiyhtiöitä.

Tarkempi tarkastelu yrityksistä antaa seuraavanlaisia tuloksia

Liiketulos % perusteella vertailu erikokoisille yrityksille:

Liikevaihto                           Liiketulos %

alle 1 miljoona euroa           4,60   %

1-5 miljoonaa euroa             5,04   %

5-10 miljoonaa euroa           4,34   %

10-50 miljoonaa euroa         4,02   %

100-500 miljoonaa euroa     3,62   %

yli 500 miljoonaa euroa        3,78   %


Parhaan liiketulos %:n pystyivät tekemään 1-5 miljoonan liikevaihtoa tekevät yritykset. Huonoimman 100-500 miljoonan liikevaihtoa tekevät, toiseksi huonoimman yli 500 miljoonan liikevaihtoa pyörittävät.

Ero parhaimman koko luokan ja huonoimman välillä oli vaatimattomat 39 %!

Sijoitetun pääoman tuotossa 1-5 miljoonan liikevaihdolla toimivat yritykset olivat 70 % parempia kuin yli 500 miljoonan liikevaihtoa tekevät!

Myös omavaraisuudessa pienet hakkasivat suuret mennen tullen.

Voidaan hyvällä syyllä kysyä, mistä kumpuaa suuruuden mukanaan tuoma tehokkuus!