Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Sijoittaminen

93 % suomalaisista on pelannut lottoa. Lottoon käytetään keskimäärin 14 euroa viikossa.

37 % suomalaisista on osake tai rahasto sijoituksia. Keskimääräiset sijoitukset ovat 2000-10000 euroa. Suurin osa noista osakkeista on jotain kautta tulleita yksittäisiä osakkeita, kuten puhelinyhdistysten tai perintöjen kautta tulleita, eli niillä ei ole juurikaan taloudellista merkitystä omistajilleen.

Meitä ihmisiä on periaatteessa kolmea sorttia, säästäjiä ja sijoittajia, velaksi eläjiä ja viimeiseen asti velkaa vältteleviä. Kukaan ei voi sanoa yhtään tapaa elää paremmaksi kuin toista. Tosiasia on kuitenkin, että säästämällä ja sijoittamalla päätyy todennäköisesti varakkaammaksi eläkeläiseksi, kuin pelkkään lottovoittoon luottavalla tai elämällä koko ajan velan puolella. Erot eri elämäntapojen suhteen ovat nuorempana hyvinkin pieniä ja huomaamattomia. Mitä enemmän ikää kertyy, sitä selvemmin elintapamme erot alkavat erottua. Erot eivät johdu niinkään tuloista, kuin menoista. Harvan ihmisen elintaso juurikaan kohoaa tulotason noustessa, sillä monasti käy niin, kun tulot nousevat, menot nousevat vielä enemmän. Korkoa korolle ilmiö tuottaa tai vie taloudellisia resursseja ja nuo erot vuosikymmenten saatossa voivat olla järkyttävän suuria.

Kouluissamme opetetaan kaikenlaisia asioita, mutta taloudellisten ja elämän hallintaan liittyvien asioitten opettaminen on joko hyvin vähäistä tai ainakin hyvin pintapuolista. Säästämisestä ja sijoittamisesta kerrotaan ehkä osakkeista ja osingoista, ehkäpä rahastoistakin, mutta jätetään kertomatta maailman kahdeksannesta ihmeestä, korkoa korolle ilmiöstä. Kuitenkin tosiasia on, että tuloja tärkeämpää koko elämän kannalta on se, elääkö jatkuvasti velan puolella vai pystyykö koko ajan sijoittamaan vähän tulevaisuuteen. On sanottu, että koko elämänsä ajan vuokralla asuva ihminen maksaa jollekin toiselle kolmen asunnon verran pääomaa. Sijoittavalle henkilölle on sinänsä sama, asuuko hän omassa vai vuokra-asunnossa. Oleellista on se, kummalla tavalla saa paremman tuoton ja mieluisen asumismuodon.

Tällä palstalla on tarkoitus kertoa sijoittamisesta tavalliselle ihmiselle, joka ei ole koskaan kiinnostunut sijoittamisesta, koska on pitänyt sitä liian vaikeana asiana, päivittäisten pörssikurssien seuraamisena ja liituraitamiesten höpinöinä. Sijoittamisen ei kuitenkaan tarvitse olla mitään vaikeaa, se voi olla jopa yllättävän yksikertaista ja tuottaa silti aivan loistavia tuloksia. Ei tarvitse välttämättä vilkaista koskaan pörssikursseja tai tietää osingoista, P/E luvuista tai E/p luvuista, Roin ja Roen erottamisesta puhumattakaan. Sijoittaminen ei ole päivittäistä ostamista ja myymistä ja pörssikäyrien takia yöunien menettämistä, vaan pitkäjänteistä vuosikymmeniä jatkuvaa toimintaa, joka pitkällä tähtäyksellä tuottaa varmasti hyvää tulosta. Lyhyellä aikavälillä sen kannattavuudesta ei kukaan voi antaa minkäänlaista takuuta, ei minkäänlainen sijoitusguru.

Seuraavissa jaksoissa tulemme käsittelemään mm. miksi lottoon käytetyt varat kannattaisi mieluummin sijoittaa, mikä on veikkauksen ja sijoittamisen oleellisin ero! Miten jokainen työkykyinen suomalainen voisi säästää sijoittamalla työuransa aikana miljoona euroa itselleen eläkerahaa. Minne voi sijoittaa niin, että ei tarvitse seurata pörssikursseja ja menettää yöunia niitten poukkoilun takia. Miksi osakkeisiin sijoitettu raha tulee tuottamaan tulevaisuudessakin?